Yılan, deri değiştirme özelliği ile kadim felsefenin önemli sembollerinden biri olmuştur. Değişim medeniyetler için  yadsınamaz gereksinimdir.

İnsanlık için bir diğer hatati gereksinim ise dönüşümdür. Değişimler toplumları bölgesel olarak etkiler, dönüşüm ise tarihi yerinden sarsan kavramlar arasındadır.

Örneğin ilkel komünal toplum düzeninden  yerleşik hayata geçiş bir dönüşümdür. Keza buğdayın islah edilmesi, barakalarda sürdürülen yaşamın yerine kerpiç evlerin yapılması dönüşümdür. Değişim reform ile bir tutulursa dönüşüme devrim demek yerinde olacaktır. Ancak bazı değişimler dönüşüme yani devrime yol açabilir. Örneğin Ortaçağ sanatçılarının Roma'ya göç etmesi bir değişim olmasına rağmen Rönesans'a dönüşümle sonuçlanmıştır.

31 Mart yerel seçimleri de değişimin gerçekleşmesine yol açtı. Birçok belediyede değişimler meydana geldi.

Umarım bu değişimler yerel bazda  dönüşümlere yol açar.

Memleketimiz Akçakoca'nın son 25 yılına baktığımızda yerel değişimlerden bahsetmek mümkün ancak son 25 yıldaki dönüşümlerimiz ne yazık ki yetersiz kalıyor.

Örnek verecek olursak bir konağı yeniden inşa ederek Kültür Evi'ne çevirmek bir dönüşümdür.

Karadenizde ki Bagen'leri getirterek deniz kenarına yerleştirmek bir değişim olmasına rağmen, üst katına müzeye açmak dönüşümdür.

Yerel yönetimin himayesinde Akçakoca'nın tarihiyle ilgili araştırmalar yapıp kitaplaştırmak bir dönüşüm olmuştur.

Biraz daha bugüne yaklaşıldığında içme suyu barajının yapılması, atıl bir alanın parka çevrilmesi, ağaçlara ve caddelerin tabanına ışıklar yerleştirilmesi bir değişim olmasına rağmen Yukarı Mahalle Pazarı'nın ihya edilmesi kentimize ait olumlu bir dönüşümdür.

Keza yine kentimize kazandırılan ve turizm amaçlı gezilere anlam katan Katamaran'ın ilçemize kazandırılması elbette bir dönüşümdür.

Yeniden ilçemize seçilen belediye başkanımız Sayın Fikret Albayrak'ın önceki dönemde ilçeye kazandırdığı sahil yolu projesi de aslında bir değişim olmasına rağmen sonuçları itibarıyla önemli bir dönüşümü meydana getirmiştir.

Atıl durumda olan Çuhallı Çarşı'sı yeniden imar edilen o sahil şeridi sayesinde bugün ilçe turizminin ağırlık merkezi haline geldi.

Bir şehir için değişim ne kadar gerekliyse enaz onun kadar yerel dönüşümlere de ihtiyacımız vardır.

İhtiyacımız olan dönüşümün anahtar kelimesi KÜLTÜR'dür.

Bir şehir beton bloklarla ya da dışarıdan müdahale edikerek değil anlayış devrimiyle dönüşür ve değişir. Kamu yöneticileri (seçilmişler ve atanmışlar) dönüşümün mimarı olabilirler fakat aynı anlayış tabana yayılmazsa akamete uğrar. Siz iyi bir mimar olabilirsiniz, elinizde iyi bir proje de olabilir ancak o projeyi hayata geçirmeniz için insan kaynağına ihtiyacınız olacaktır.

Eğer insan kaynaklarını israf ederseniz elbirliği yerine tekelci bir yaklaşımla kenti yönetmeye kalkarsanız,  projeler sadece fiziki bir yapı olarak kalır ve sonunda elinizde patlar. Özkök Kültür Evi'nin elimizde patladığı gibi....

Aynı konularda yazacak çok şey var, zamanı geldiğinde dönüşüm, değişim kavramları üzerine elbette daha detaylı incelemeler yapacağız. Şimdilik yeniden seçtiğimiz başkanımıza üç tavsiyem tavsiyem var; Kültür, Kültür, Kültür...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.