Dünya üretiminin % 60’ından fazlasını temin eden ülkemiz bu konuda nerdeyse rakipsiz. Fındık ağacının çevreye sağladığı yararlar sayısızdır,çit bitkisi olması nedeniyle toprak kaymalarına karşı önleyicidir,karın daha geç erimesini sağladığı için suyun köklere daha iyi işlemesini sağlar,normal tarımın yapılamayacağı bayır arazilerde rahatlıkla yetişir vb…Buraya kadar hepimizin bildiği şeyler,bundan sonrası biraz merak ve araştırma istiyor.Yabancı bir sitede fındığın içerdiği besin özelliklerini okuduğumda bu aspirin gibi bir şey her derde deva diye düşünmekten kendimi alamadım.Biraz daha açıklayıcı olmak adına küçük bir tablo oluşturmak istiyorum.

100 gr fındık

Kalori             :628kcal

Glucides        :16 g.

Cholesterol  :0 mg.

Sodium         :0 mg.

Potassium    :680 mg.

Şeker             :4,3 g.

Protein          :15 g.

Vitamin A     :20 IU

Calcium         :114 mg

Vitamin C     :6.3 mg

Demir                        :4.7 mg

Vitamin B6   :0.6 mg

Magnesyum            :163 mg

Bu rakamların ve fındıkta bulunan diğer besin özelliklerinin bizim için ne ifade ettiğini görelim.

-Fındık manganez açısından son derece zengindir,bu özelliğiyle  bir çok enzim vasıtasıyla  on iki  kadar metabolikprocesüs’ün harekete geçmesine yardımcı olur ,aynı zamanda serbest  radikallerin vereceği muhtemel zararları önleyici faaliyetlere yardımcı olur.

-Bakır.Fındık bakır yönünden son derece zengindir,buda hemoglobin oluşumunda önemli rol oynar ve serbest radikallere karşı vücudun direncini artırır.

-Vitamin E. Fındık mükemmel bir E vitamini kaynağıdır,önemli bir antioksidandır ve böylece hücrelerin etrafını çevirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Magnesium.Fındıkmagnesium açısından son derece zengindir,kemik gelişimine yardımcı olur,adalelerinkontractionunda,diş sağlığında etkin rol oynar.

-Demir.fındık zengin birdemir kaynağıdır,vücuttaki her hücre demir ihtiva eder,oksijenin hücrelere taşınmasında ve kırmızı globüllerin oluşumunda rol oynar ve ayrıca yeni hücrelerin oluşumunda yardımcı olur.

-Vitamin B1.Kavrulmamış fındık zengin bir B1 kaynağıdır,bu sayede  vücut için gerekli enerjinin teminine yardımcı olur ve sinir sisteminin gelişiminde rol oynar.

-Fosfor.Fındık fosfor olarak zengindir,vücudumuzda kalsiyum dan sonra en fazla bulunan mineraldir. Kemik ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynar,kandakiph oranını normal bir seviyede tutulmasında rol oynar.

-Çinko.Fındık çinko bir kaynağıdır,bağışıklıksistemi,yaralarınkapanması,fetüsüngelişimi,tiroid ve cinsel hormonlar üzerinde önemli rolü vardır.

Fındık ayrıca pantotenik asid,B6 vitamini ,folateolarakta çok zengindir.

Bütün bu saydıklarımızdan çıkan sonuç şu;  lif  yönünden zengin olan fındık aynı zamanda doymamış yağ  ihtiva etmesi ve antioxidant olması dolayısıyla ,bağırsak hastalıklarına ,kalp ve damar hastalıklarına ,diyabet’in kontrolüne ,kolon kanseri ile mücadeleye yardımcı olur. Genelde fındığın kilo aldıracağı yönünde bir kanı vardır oysaki bunun aksini gösteren bir çok araştırma vardır.

Gelelim fındık yağına,kızartmalarda,salatalarda ve hatta yemeklerde rahatlıkla kullanabileceğimiz bu yağ,yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle özellikle kızartmalarda son derece iyi bir seçenektir.

Bütün bu özellikleri ihtiva eden fındık Akçakocamızda bol miktarda var diye istediğimiz kadar tüketecekmiyiz? Tabiiki hayır FDA(la foodandDrug Administration) haftada 30 gr. lık 5 porsiyon yani haftada 5 seferde toplam 150 gr. öneriyor.

Değerli hemşerilerim,memleketimizde çok şey var ama bu değerleri ortaya çıkartmak ve insanlarımızın mutluluğu için bunları kullanmak bizlere ,sizlere hepimize düşüyor,kalın sağlıcakla. Sinan TEZEL

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.