Öne Çıkanlar akaryakıt Düzce Milletvekili Analiz Halkın Nabzı fındık fiyatı Ali Yerli Kaya

Bu haber kez okundu.

 Sürdürülebilirlik balıkçılık paneli düzenlendi
 Akçakoca Belediyesi ve Düzce Üniversitesi (DÜ) Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ( DÜBİYOM) tarafından Belediyesi Nikah salonunda düzenlenen  ‘’ Akçakoca’da Balıkçılık’’ paneline Doç.Dr. Deniz Ergüden, Yard. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Yard. Doç. Dr. Arif Güngör, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Direk ve vatandaşlar katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Güngör, stratejik göstergeler, temel sorunlar ve fırsatlar, analiz, bölgesel İşbirliği, kentsel Kurgusu, bölgesel ve kent vurgusu, vizyon ve eylem hakkında görüşlerini dile getirdi.

Özellikle balık turizmi hakkında dünyada ki örnekler hakkında bilgiler veren Güngör, ‘’ Dünyada balıkçılık turizmi önemli bir Pazar olmaya başladı. Bir yandan sportif balıkçılık bir yandan geleneksel balıkçılık turizmi sürekli büyüyor. Ancak Türkiye’de geleneksel balık turizmi için yasal düzenlemeler gerekiyor. Önümüzde deniz var. Balık var. Her şey var. Sadece biraz kafayı çalıştırıp para kazanması gerekiyor’’ dedi.

Sürdürülebilir Balıkçılık konusunda ise Doç. Dr Engüden’de balık papilasyonun fazla avlanması çevresel ve diğer etkilerden dolayı balıkçılığın sürdürülebilir olmasının zor olduğunu söyledi. Bunun önlenmesi için bazı yasa ve kanunlarda düzenlenmesi gerektiği uyarsında bulundu.

Sürdürülebilir Balıkçılıkta kirlilige vurgu yapan Ergüden,’’ Deniz kirliliği önemli bir sorun. Teknelerin artıkları insanların duyarsızlığı,Çevre kirliliği, Evsel artıklar bu kirliliğe etkenler. Belediyelere ve bizlere sorumluluklar düşüyor.Bu kirlilik sadece balıklar acısından değil denizel yaşamı tehdit ediyor.Oksijenin dengesini bozuyor. Sıcaklığı değiştirebiliyor’’ dedi.

‘’Eko sistemi korumak için hep beraber çalışmak zorundayız’’ diyen Engüden, şöyle devam etti:

‘’ Birey olarak kendimize düşen görevi yapmak zorundayız.Varsa tahribatı bunu düzeltmemiz gerekiyor.balıkçılıkta ciddi sıkıntı var. Bunu da söylemiştik.Balıklar sınırlı bir şekilde azalışa geçti. Stoklar çökmeye başladı. Dünya da böyle Türkiyede’de önlem alınmadığı taktirde bulamayacağız boyuta geleceğiz.Bu yüzden sürdürebilir balıkçılığı öneriyoruz. Hep beraber toplum ve birey olarak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bizim öncelikle kato uygulamasına geçmemiz gerekiyor. Tekne sayıların kontral altında tutulması gerekiyor. Denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Yani bunları yaparsak inanıyorum kendi stoklarımızdan yararlanabiliriz. Bunu başaramazsak stoklarımızı kaybedersek balıkçılığı ülkemizde bitirme noktasına geliriz.’’

Yard. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu’da Akçakoca balıkçıların sosyo-ekonomik özellikleri, Av araçlarının teknik ve fiziksel özellikleri ve balıkçılık durumları, Akçakoca Balıkçılarının balıkçılıkla ilgili görüşleri ,  Akçakoca Balıkçılarının sorunları , Akçakoca balıkçıların
sosyo-ekonomik özelliklerini  panelde izleyicilere sunmuştur.

 

       Yapılan anket çalışmasında diğer duygu ve düşünceleriniz kısmına balıkçıların tümünün ilave mendireğe acilen ihtiyaçlarının olduğunu belirttiği dikkati çekmiştir.

       Akçakoca balıkçılarının balıkçı barınağının mevcut durumundan kaynaklı geçmişte balıkçıların %80 lik bir kısmının maddi kayıp yaşadığını ve bölgede fırtınada limana girilemediği için geçmişte can kayıplarının olduğunu belirtildiği, çalışmada önemli bulunmuştur.

       Ayrıca balıkçılar çalışmada limanın fırtınaya açık olmasından kaynaklı geçmişte teknesinin battığını belirtmiş teknesinin parçalandığını belirtmiş, her fırtınada kayığını karaya almak için vinç parası ödediği belirtmiş, başka limanlara kaçmak için yakıt ve işgücü kaybı yaşadığını belirtmişlerdir. Bu konunun Akçakoca balıkçılarının sorunları içerisinde en önemli konu olduğu yapılan çalışmada gözlenmiştir.

       Balıkçıların %91.1’inin büyüklüğünü yetersiz gördüğü %100’ünün yapılmasının gerekli olarak görüldüğü bölgede yakın zamanda hayata geçmesi planlanan ilave mendireğin yapılmasının balıkçıların şuan için öncelikli olan bu sorunlarını çözeceği düşünülmektedir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.