“ESKİ SANAYİ ESNAFINA SÜREKLİ ZAMLI DÜKKAN FİYATI VERİLİYOR”

Siyaset

CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, İstanbul Caddesi üzerindeki Basmacılar Çarşısında yapımı tamamlanamayan Zincirli Kuyu İş Merkezi ve Kütüphane inşaatına Düzce Belediyesi tarafından asılan ve üzerinde “Bu bina; sahipleri kütüphane kısmını yapmak istemedikleri için, bitirilememektedir. Gecikmeden dolayı özür dileriz” pankartı ile ilgili Öncü TV ekranlarındaki “Kitabın Ortasından” programında konuştu. Düzce Belediyesi iştiraki Beltaş’ın kütüphane için diğer hissedarlardan 40 milyon TL para istendiğini belirten Özcan, “Dükkan sahipleri bu rakama itiraz ediyor. Faruk Özlü’ de Düzce’ye güzel bir eser kazandırmak istiyor” dedi. Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında kaldırılacak olan eski Sanayi Çarşısı esnaflarının yaşadıkları sorunlara da değinen Özcan, “Oradaki esnaf, ilk yapılan dükkanlara 1 milyon 250 bin TL’ye girdi. Hemen bir hafta, 10 gün sonra 2 milyon 250 bin TL fiyat istenmiş esnaflardan. 5 ay sonra 3 milyon fiyat istenmiş. Bugün yapılacak olan dükkanlarla ilgili 4 milyon 750 bin TL fiyat isteniyor. Farklı farklı tablolarla vatandaşları muallakta bırakmamak lazım” açıklamalarında bulundu.

Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu, Kitabın ortasından programının son bölümüne CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan konuk oldu. Düzce’nin sorunlarının masaya yatırıldığı program, gerek Öncü TV ekranları ile 100.2 Radyo Öncü ortak yayını, gerekse sosyal medya platformlar üzerinden on binlerce izleyici tarafından ilgi ile takip edildi.

Düzce Belediyesi tarafından, İstanbul Caddesi üzerindeki Basmacılar Çarşısı Üzerinde bulunan Zincirli Kuyu İş Merkez ve Kütüphane binası inşaatının neden bitirilemediği için asılan “Bu bina; sahipleri kütüphane kısmını yapmak istemedikleri için, bitirilememektedir. Gecikmeden dolayı özür dileriz” pankartının Düzce’ye yakışmadığını ifade eden Özcan, bu konuda çözüm yolunun ise karşılıklı uzlaşı olduğunu söyledi.

“Rakamlar yükselince, diğer ortaklar bu konuya itiraz etti”

“Düzce’nin her sorunu bizim sorunumuzdur” diyen Özcan, bu konuda Düzce Belediyesi yetkilileri ve Beltaş’ın, iş merkezindeki dükkan sahipleri ile görüşerek bu sorunun çözülebileceğinin altını çizerek, “İstanbul Caddesi’nde Basmacılar İş merkezi var. Burası Milli Emlak’ın arsasıydı ve buraya esnaflar da ortaktı. Belediye burasını Milli Emlak’tan kütüphane yapmak kaydıyla aldı. Bu anlamda Düzce Belediyesi ve diğer ortaklar yani dükkan sahipleri, burada anlaşma yaptılar. Esnaflar, bu bina inşaatının masraflarını karşılayacaklar, yani böyle bir sözleşme var. Galiba Beltaş’ın genel müdürü burasını idare ediyor. Burada ben ortaklarla yani esnaflar konuştum 12 metrekarelik bir dükkanın 600 bin TL’lik bir maliyeti olduğunu söylediler. Fakat bugünün şartlarında 12 metrekaresi 3 milyon 500 bin TL olduğunu söyledi, oradaki bir dükkan sahibi. Şimdi vatandaş ve yüklenici firma arasında böyle bir sorun yaşanıyor. Burada iki kat kütüphane olacak, yani şartname bu. Bu binanın diğer masraflarını da tamamen ortaklar karşılayacak. Bu sözleşmede de var. Yani bu rakamlar yükselince diğer ortaklar buna itiraz ediyor. Bu arada da kütüphanenin diğer geri kalan kısmının tamamlanması için de 40 milyon gibi bir para isteniyor. Bu rakamlar var burada, yani dükkan sahiplerin dediği bu. Bunu da Beltaş’ın yöneticileri istiyor. Bunlarla görüşmelerde bu rakamlar söylenmiş, diğer ortaklara. Şimdi bu 40 milyon mu olur, 30 milyon mu olur, bu oturulup konuşulur masada. Yani burasının bitmesi için dükkan sahiplerinin devreye girmesi gerekir. Fakat burası askıda kaldı. Beltaş, siz parayı verseniz burası tamamlanır diyor, onlar da bu rakamlar bizim için yüksek diyor. Arada böyle bir çelişki var” diye konuştu.

“Faruk Özlü Düzce’ye güzel bir eser kazandırmak istiyor”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün Zincirli Kuyu İş Merkezi ve Kütüphane binası ile Düzce’ye güzel bir eser kazandırmak istediğini vurgulayan Özcan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Şimdi burası tam Düzce’nin ortası, İstanbul Caddesi’nin üzerinde, oraya da bir afiş asılmış. ‘Esnaflar parayı vermiyor, bu yüzden bina yapılamıyor’ diye bir yazı var orada. Ben kişisel görüşümü söyleyeyim; o afiş oraya yakışmaz. Yani o şekilde bir yöntemle değil de, ben burada daha farklı bir yaklaşımın olmasını istiyorum. Yani her iki tarafı da uzlaştırıcı bir yaklaşım sergilemek lazım. Yani bu vatandaş, bir yıl içinde bu binanın  ne kadara mal olacağını bilmeli. Bilmiyorsa, sonradan da bu rakamlar çıkıyorsa vatandaş sana itiraz edecek. O zaman bu yöneticiler gidecek, bunlarla uzlaşacak. Tabii ki başkanımız Faruk Bey de bu işte kararlı, inançlı, Düzce’ye güzel eserler kazandırmak istiyor. İki tane güzel kütüphane kazandıracak, bu da güzel bir şey. Belediye buraya esnafları ortak yapıyor, inşasını da yapıyor, o zaman da buraya esnaflar destek verecek. Fakat vatandaş önceden ne kadar vereceğini bilmediği için bu sorunlar çıkıyor. Bu sorunları çözecek olan da yine belediyenin Beltaş şirketinin yöneticileri.”

“Eski sanayi çarşısı esnaflarının tepkisi, kısa süre içerisinde artan dükkan fiyatlarına”

Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında kaldırılacak olan Eski Sanayi Çarşısı’nda esnafların tepkisinin, kendileri için yapılan ve kısa süre içerisinde artan dükkan fiyatlarına olduğunu kaydeden Özcan, bu konuda da Düzce Belediyesi’ne görev düştüğü belirtti.

Özcan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Ben eski Sanayi çarşısını gezdim, gittim oradaki sorunları esnaflarla konuştum. Şimdi burada onlara 112 tane yapılan dükkan var. Fakat yapılacak olan toplam dükkan sayısı 385. 162 tane de yapılacak olan dükkan var. Oradaki esnaf, ilk yapılan dükkanlara 1 milyon 250 bin TL’ye girdi. Hemen bir hafta, 10 gün sonra 2 milyon 250 bin TL fiyat istenmiş esnaflardan. 5 ay sonra 3 milyon fiyat istenmiş. Bugün yapılacak olan dükkanlarla ilgili 4 milyon 750 bin TL fiyat isteniyor. Farklı farklı tablolarla vatandaşları muallakta  bırakmamak lazım. Bu sorunları çözmek lazım. Burada yine görev belediyeye düşüyor, belediye bunları yapmak zorunda. Esnaflar bu rakamlara itiraz ediyor, burada bütün sorun rakam. Tabii ki maliyetler yükseliyor, girdi maliyetleri yüksek. Yani bir yıl önceki fiyatlarla bugünkü fiyatlar uymaz. Yani burada da uzlaşı kültürünün gelişmesi lazım.”

“KSS’de Vergisini ödeyen esnafın yolu yok”

Küçük Sanayi Sitesi esnafının yaşadığı altyapı sorunlarına da değinen Özcan, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Küçük Sanayi Sitesi’nde de sorunlar var. Yani ben orasını gezdim, oradaki esnaflar da çok şikayetçi. Yani yolları bir görseniz, toz, duman, çukur. Oradaki esnaflar, buradaki yolların yapılmasını istiyor. Şimdi, oradaki esnaflarda vergisini ödüyor, elektriğini, suyunu ödüyor. Ama bir taraftan da yolunun yapılmasını istiyor. Burada da yerel yönetimlere sahip olan kişilerin bu sorunları gidermesi lazım. Burada vergi ödeyen esnaflar, kooperatifi bilmez. Burasını kooperatif yapmıştır, doğrudur. Burasını kooperatif devretmiyorsa belediyeye, burasını yine belediye yapacak.”

HABER: Savaş ARI

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.