“KİŞİ SAĞLIK AÇISINDAN DENGELİ BESLENMELİ”

Sağlık

Yaz aylarına çok az bir süre kala, insanlar fazla kilolarından kurtulmak istiyor. Yaza fit girmek isteyenler için Öncü Haber ekibi beslenme önerilerini uzmanından öğrendi. Bahçeşehir Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Elif Zolan Bayram, beslenme önerilerini tek tek sıraladı. Tatlı krizi, zayıflama ilaçları gibi birçok konuya değinen Bayram, dengeli beslenmenin sağlık için önemine dikkat çekti. Geç saatlerde yemek yenmemesi gerektiğine değinen Bayram, “Akşam yemeğimizi en geç 7’de yapmalıyız. Kızartmalardan uzak durmalıyız. Yemek pişirme yöntemleri ızgara, fırında, haşlama veya buğulama olmalı. Zaten bunları yaptığımızda hem zayıflama hem de dengeli beslenme sağlanmış oluyor.” ifadelerini kullandı.

Bahçeşehir Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Elif Zolan Bayram, Öncü Haber ekibine özel açıklamalarda bulundu. Kahvaltı, öğle, akşam yemekleri ve ara öğünlerde neler yenmesi gerektiğinden bahseden Bayram, hareketin diyette önemli olduğunun altını çizdi. Zayıflama ilaçlarına ve sosyal medyadaki tariflere güvenilmemesi gerektiğine vurgu yapan Bayram, ilaçların vücutta bir süre sonra hastalık oluşturabileceğini kaydetti.

“Gün içinde hareket durumumuzu arttırmalıyız”

Diyette su tüketiminin çok değerli olduğuna değinen Bayram konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Bu konu hakkında 3 ana başlıktan bahsedebilirim. Birincisi su tüketimi, hareket, beslenme. Günlük 2- 2,5 litre kadar su tüketmeliyiz. Vücudumuz susuz kaldığında metabolizmamız yavaşlar. Aynı zamanda tatlı krizlerine neden olur. Kendini açmış gibi hissedilir. Bunların önüne geçmemiz için su tüketimi çok önemlidir. Hareket konusunda da orta tempoda günlük yarım saat yürümek gerekir. Gün içinde hareket durumumuzu arttırmalıyız. Bunu da asansör kullanmayarak, merdiven kullanarak yapabiliriz. Gideceğiniz yerin bir durak öncesinde inerek yürüyebilirsiniz. Beslenme konusunda da kahvaltıda yumurtamız kesinlikle olsun. Söğüşümüz, domates, salatalık, biber, marul, roka. Yeşillik ne varsa. Zeytin olsun tabi ki. Ben danışanlarıma ceviz veya fındık şeklinde kuruyemiş veriyorum. Daha tok tutması için. Ekmek tabi ki tam tahıllı ya da çavdar ekmek olmalı. Esmer ekmeklerden kullanmalısınız. Beyaz ekmek tüketimini bırakmalısınız. Akşam ve öğle yemekleri içinse çorbanız mutlaka olsun. Çorbalarınız mercimek, tarhana, ezogelin olsun. Pirinçli, şehriyeli, patatesli çorbalar tüketmemelisiniz. Bol sebze yemeği yiyebilirisiniz. Hiç sıkıntı yok. Et, tavuk veya kuru baklagiliniz mutlaka olmalı. Yoğurt ve salatanız olmalı mutlaka.”

Tatlı krizi yaşamamak için bol su tüketilmeli

Diyetin yanında spor yapmanın hedeflenen kiloya daha hızlı ulaşmamızı sağladığını ifade eden Bayram, şöyle konuştu: “Ara öğünde ise paketli gıdalar ya da atıştırmaktansa bir meyve veya kuru meyve, kuruyemiş yiyebilirsiniz. Açlık durumunuza göre yoğurt, kefir de ekleyebilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız zaten tok da olursunuz, paketli gıdalara gitmemiş olursunuz. Tatlı ihtiyacı olanlarda kişi yeterli su içiyor mu onu kontrol ediyorum. Sonra meyve, kuru meyvelerden karşılayabiliriz. Diyetin yanında spor yapmak hedeflediğiniz kiloya daha çabuk ulaşmanıza sebep olur. Kesinlikle destekliyoruz. İmkan varsa yapılmalı. Ama diyetiniz yaptığınızı spora göre değişir.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.